1. Theorie: probeer eerst de Theorie leerstof goed te leren en dan pas je theorie examen te doen .
2. Het CBR adviseert onder meer op tijd het theorie-examen aan te vragen, omdat een leerling met het leren van de theorie ook zekerder gaat rijden.
3. Stuur op tijd een gezondheidsverklaring op ‘Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR. dus hoe eerder hoe beter.
4. Een tussentijdse toets maakt de kans om te slagen groter ‘Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 64 procent en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 50 procent.
5. Als je extreem zenuwachtig bent, kies dan voor een faalangst-rijexamen ‘Bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden’.
6. Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig? Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 39 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2019). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Die kan dit vanuit ervaring het beste doen.

Sluit Menu