Minimum leeftijd rijbewijs

De minimumleeftijd voor het afleggen van het examen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Indien je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, wordt er code 80 op je rijbewijs vermeld. Met deze code ben je gerechtigd om te rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 komt te vervallen twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of wanneer je de leeftijd van 24 bereikt voordat deze periode is verstreken. Indien je het A2-rijbewijs al hebt behaald voordat je het A-rijbewijs behaalt, komt code 80 te vervallen op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar in bezit hebt. Zodra code 80 is vervallen, ben je ook gerechtigd om op een zware motor (A) te rijden. Hiervoor is geen extra examen vereist. Echter, indien je jonger dan 24 jaar bent, dien je wel een nieuw rijbewijspasje aan te vragen bij de gemeente. Indien je dit niet doet, vervalt code 80 pas wanneer je de leeftijd van 24 jaar hebt bereikt. De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is het gevolg van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Deze richtlijn stelt dat je vanaf 21 jaar gerechtigd bent om op een driewielig motorrijtuig te rijden met een vermogen vanaf 15 kW.
  • Om dit te kunnen doen, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs A.
  • Hiervoor dien je twee praktijkexamens af te leggen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).
  • Beide praktijkexamens vinden plaats op een tweewielige motor. Er is dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen.
  • Voor het praktijkexamen AVB dien je te slagen voor het motortheorie-examen of in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B.
  • Voor het praktijkexamen AVD dien je eerst te slagen voor het motortheorie-examen.
  • Indien je reeds in het bezit bent van een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of middelzware motor (A2), hoef je geen theorie-examen meer af te leggen.
Het CBR is momenteel bezig met het aanpassen van de ICT-systemen om te voldoen aan de wetgeving die op 12 juli 2017 in Nederland versneld is doorgevoerd op verzoek van de Europese Commissie. Dit stelt je in staat om vanaf eind november vanaf je 21e jaar een motorexamen voor de zware categorie (A) te reserveren. De definitieve invoeringsdatum zal nog worden bekendgemaakt. Hieronder volgen twee voorbeelden ter verduidelijking van het behalen van het A-rijbewijs indien je reeds in het bezit bent van het A. De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Nee, bij rijschool Driving4All hebben wij geen wachtrij. Meestal kan jij per direct starten.
Bij rijschool Driving4all krijg jij altijd een vaste rij-instructeur.

Regels voor de gratis proefles:

– De proefles is alleen gratis, als jij na de proefles jouw rijopleiding bij rijschool Driving4All verder zal vervolgen.

– De proefles kost €35,00. Dit bedrag mag je contant aan de rij-instructeur geven of je maakt het bedrag van te voren over op ons bankrekeningnummer (dit bedrag dient voor de proefles voldaan te worden).

– Blijf je na de proefles bij ons, dan wordt het bedrag van de proefles verrekend met het door jou gekozen rijlespakket.

Ja zeker! Dat is in overleg met jouw rij-instructeur zeker mogelijk.

Rijlessen mag je vanaf 16,5 jaar volgen en het praktijkexamen mag je afleggen vanaf 17 jaar.

Ja, dat is zeker mogelijk. Tevens adviseert het CBR ook om meerdere rijlessen in één week te volgen.

Ja, dat is bij ons ook mogelijk. Zonder extra kosten!

Indien je ervoor kiest om geen praktijkexamen te reserveren via een opleidingsinstantie/Rijschool, dien je zelf het praktijkexamen aan te vragen door middel van het daarvoor bestemde aanvraagformulier. Wat zijn de belangrijke overwegingen bij het zelf reserveren van een praktijkexamen? Het is essentieel om te beseffen dat wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor het reserveren van je praktijkexamen, je ook zelf de verantwoordelijkheid draagt voor het regelen van een geschikt voertuig voor het examen.

Ja, je wordt thuis opgehaald. Mocht jij een keer ergens anders opgehaald of afgezet willen worden, dan is dit in overlegd met jouw instructeur ook zeker mogelijk.

Please contact us for more information. 0850606153

Overweeg je om van rijschool te veranderen? Zorg er dan voor dat je zelf de machtiging intrekt. Als je huidige rijschool nog geen rijexamen voor jou heeft geregeld, kun je de machtiging direct annuleren via Mijn CBR. Vervolgens kun je je nieuwe rijschool machtiging verlenen om namens jou een examen aan te vragen.