Kan jij nog wel een aantal handige tips gebruiken? Lees dan snel verder!

  1. Theorie: probeer eerst de Theorie leerstof goed te leren en dan pas je theorie-examen af te leggen.
  2. Het CBR adviseert om het theorie-examen op tijd aan te vragen, omdat een leerling zelfverzekerder gaat rijden op het moment dat je de stof aan leren bent.
  3. Stuur op tijd een gezondheidsverklaring op. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest bij het CBR doen. Hoe eerder hoe beter.
  4. Een tussentijdse toets maakt de kans om te slagen groter. Een tussentijdse toets voordat je je rijexamen aflegt, werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 64 procent en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 50 procent.
  5. Als je extreem zenuwachtig bent, kies dan voor een faalangst-rijexamen. Bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om jou op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden.
  6. Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig? Het gemiddelde aantal lesuren voor het rijbewijs ligt ongeveer op de 39 lessen (volgens CBR-onderzoek dat in 2019 bij examenkandidaten is afgenomen). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Die kan dit vanuit zijn of haar ervaring het beste doen.
  7. Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via www.mijncbr.nl
  8. Begeleiderspas aanvragen. Doe je mee aan 2todrive en wil je je rijbewijs aanvragen, dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. Deze pas mag je vanaf 16,5 jaar aanvragen. Je moet de begeleiderspas hebben aangevraagd voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij het RDW zijn geregistreerd. Dit moet er minimaal 1 zijn en mogen er maximaal 5 zijn.